De Sky Walk van Grand Canyon West
14 mei 2025 - Grand Canyon West, Arizona, Verenigde Staten
Na een heerlijk ontbijtje in ons hotel rijden wij over de Hoover Dam naar Grand Canyon west. Deze plek is in beheer van een indianenstam (de Hualapai stam) en buiten dit maximaal uit (geef ze eens ongelijk !).
Het wordt een rit van bijna twee uur lang waarbij we door het troosteloze stadje Dolan Springs komen. Hier staat op de door de gemeente geplaatste borden dat ze een “zero tolerance” beleid hebben. Drugs, alcohol, te hard rijden, huiselijk geweld en ga maar zo door…het wordt NIET geaccepteerd ! Dolan Springs komt bij ons over als een township die wij in Zuid-Afrika hebben gezien, kleine hutjes/caravans die bijna uit elkaar vallen. Oude auto’s en RV's die niet meer functioneren staan weg te roesten, kortom geen omgeving om fijn in te wonen.
Als wij hieraan voorbij zijn duikt het Arizona Joshua tree forest op, hier staan volgens ons meer van dit soort “bomen” dan in het Joshua tree National Park in Californië. De auto wordt aan de kant gezet om ze nog even te bezichtigen en vast te leggen.
Bij de Grand Canyon West aan gekomen worden onze tickets bekeken en voordat wij door mogen rijden gevraagd of wij alcohol, drugs, wapens of drones bij ons hebben (“zero tolerance”). De auto moet op de parkeerplaats worden gezet, want het verdere vervoer wordt hier met de shuttlebus gedaan. De vrolijke buschauffeur geeft al rijdend een toelichting over het park en vraagt zo nu en dan om een respons van zijn gasten.
Na een korte rit komen wij aan bij Eagle point, hier ziet een rotsformatie eruit alsof een adelaar zijn vleugels spreidt. Binnen in het visitor center moeten, voordat de “sky walk” betreden wordt, eerst zwarte overschoenen (slofjes) aangetrokken worden ter bescherming van de glazen vloer. De “sky walk” is een hoefijzervormig wandelpad welke over de klif heen hangt. De indianen maken hier, tegen betaling, op verzoek van de toeristen foto’s met professionele camera’s. De toeristen mogen gelukkig wel hun eigen gsm meenemen om video’s en foto’s te maken. Vanaf de “Sky walk” kun je 1500 meter naar beneden de kloof in kijken, alwaar je de rivier ziet stromen. Een beperkt aantal mensen mogen tegelijkertijd één kwartier op de “sky walk” aanwezig zijn waarna de volgende groep op de glasplaten mag gaan wandelen. En het blijft niet alleen bij wandelen, er wordt met hele lichamen over de glazen vloer heen gedweild en lekker tegen elkaar aan gehangen om zo leuk mogelijk op de foto te kunnen. Het is voor velen een echt familie uitje zeg maar !
De kraaien vliegen hier soms in formatie en een enkel keer roteren ze in de lucht om hun as heen. Als een van de kraaien een stuk brood heeft veroverd wordt hij door de anderen achterna gezeten tot hij het geheel of gedeeltelijk laat vallen. Voor ons is het leuk om dit schouwspel zowel onder ons als boven ons te zien afspelen.
Na afloop doen wij nog een lunch in het restaurant met prachtig uitzicht over de “sky walk” en de canyon. Weer buiten gekomen doen wij nog een korte wandeling langs alles wat de indianen langs een pad tentoongesteld hebben (hutjes, sauna’s, hulpmiddelen etcetera).
De shuttlebus brengt ons hierna naar Guano point, hier werd zo’n honderd jaar geleden een grot ontdekt waar vleermuizen een grote hoeveelheid poep hadden uitgescheiden. Dit werd door de mens gebruikt voor het maken van kunstmest, dynamiet en make-up (tja….dames…).
Het is ook een plek waar je, al wandelend, prachtig de canyon kan zien. Wij maken hier samen met vele andere toeristen graag gebruik van.
Nadat de shuttlebus ons naar de parkeerplaats heeft teruggebracht rijden wij weer langs de township en over de Hoover Dam naar ons huisje terug.

😁