De terugreis
16 september 2024 - Almere, Nederland
Na een snel ontbijtje, onder het gezelschap van een paar dozijn bejaarde Duitsers, gaan wij van Reykjavik naar Keflavik met de huurauto.
De aflevering van de auto verloopt snel en wij kunnen lopend naar de afdeling “departures”, de koffers worden via de “self check in” van labels voorzien waarna wij verder kunnen lopen naar de security check. Na wat aankopen bij de “duty free” en het wisselen van IJslandse kronen naar euro’s is het alweer tijd om in te checken. De vlucht duurt iets meer dan 2,5 uur en loopt voorspoedig. Door het tijdsverschil komen wij echter 4,5 uur later aan en is het half vier ‘s middags als wij op Schiphol landen. We pakken de trein naar Almere.
Ellen heeft onze auto weer op station muziekwijk geparkeerd. Na het laden van de koffers doen wij nog even de nodige boodschappen en kunnen naar huis rijden waar puckie op ons wacht. De temperatuur in Almere is met 20 graden heel comfortabel te noemen na twee weken maximaal tien graden te hebben meegemaakt.
Het was een fantastische reis, maar het is ook weer fijn om thuis te komen! We hebben op onze trip 3000 kilometer aan bizarre landschappen gezien. Als eerste de recent uitgebarsten vulkaan ( op de heenweg uit het vliegtuig), die in de krater nog rood was en verder rookte. Verder veel watervallen, waarvan Godafoss en de bruidssluier de mooiste waren. Ijskappen met daaraan de ijs tongen / gletsjers, ijsschotsen in het gletsjermeer, stukjes ijsschots op een zwart lava strand, geysers, rokende fumarolen en kokende modderpoelen, kleine dorpjes van een paar huizen en een kerkje, soms met zwembad en golfbaan, steden met oude maar ook moderne architectuur, bergen van pyroliet en daardoor mooi gekleurd, een hoogvlakte met gestold lava en een hoogvlakte met ijsmeren, een rots van basaltzuilen in verschillende diktes aan de kust, losse stukken rots voor de kust, kilometers aan tunnels en bruggen, bergen met poedersneeuw, zebrabergen, vlaktes met lava met mos begroeid, fjorden met mooie meren/ zeearmen, het noorderlicht, heel veel schapen en IJslanders, eidereenden, meeuwen en raven en 3 zeehonden. Na elke bocht was het uitzicht weer anders en indrukwekkend.
Janny Nooij-Kapinga:16 september 2024Heerlijk dus om weer thuis te zijn en nu na te genieten! Wat een prachtige reis hebben jullie gemaakt!
Andre&Hennie:17 september 2024We hebben IJsland in veel facetten kunnen meemaken met vaak goed reiswereld. Gezellig dat je mee op reis was Janny
Erwin:17 september 2024zo leuk deze blog en heel leuk geschreven. zeer herkenbaar als je door ijsland hebt gereisd.
Andre&Hennie:17 september 2024Dank je wel Erwin, het is leuk om elke dag een verhaaltje te schrijven en zo de dag te herleven. En leuk dat je er plezier en herkenning aan beleeft.