Everglades National Park

24 maart 2025 - Lee County, Florida, Verenigde Staten

De dag begint voor Hennie niet helemaal lekker, na een paar hapjes van het ontbijt krijgt ze migraine (wat ze al jaren niet meer onder geleden had !). Dus terug naar het bed voor een paar uurtjes (met de nodige medicatie natuurlijk!). Gelukkig heeft dit het juiste effect….

Als wij weg willen gaan krijgen wij per e-mail te lezen dat de geplande airboat tour is afgezegd vanwege een te lage waterstand…….lekker dan ! ☹️

Dan maar even het internet op om te kijken naar vervanging en die wordt gelukkig snel gevonden !

Vandaag volgt een rit van van ruim 2,5 uur (270  kilometer) naar ons volgende onderkomen in Fort Myers, maar eerst gaan wij naar een van de ingangen van het Everglades national park en de airboat tour.

Onderweg, waar wij ook rijden zien wij Amerikaanse vlaggen wapperen (mocht je niet meer weten waar je woont…….dan hoef je alleen maar even naar buiten te lopen !), wat een enorme hoeveelheid katoen hangt hierbuiten !

Na een rit van drie kwartier zijn wij in de buurt van de organisatie die airboat tours aanbiedt……en wij hebben mazzel. Direct mogen wij plaats nemen in een gereed liggende airboat met 2 gigantische propellers. Hier zitten al ruim 50 mensen op en wij passen er nog bij !

De start gaat door een plas met vol met waterlelies die al in bloei staan, dit gaat heel rustig en beheerst waarna het gaspedaal ingedrukt wordt. Gelukkig krijg je bij het ticket ook oordopjes bijgeleverd want de propellers geven, naast een heel leuk kapsel, ook aardig wat geluidoverlast. Met grote snelheid scheren wij over het wateroppervlak. Een enkel keer denk je een grasveld voor je te zien, maar daar blijkt dan toch weer genoeg water onder te zitten om de boot een veilige vaart te bezorgen.

Een paar keer komen wij een alligator tegen. Meestal in diepe rust, maar een was zo geïrriteerd door ons bezoek dat hij gedeeltelijk het water uit kwam en zich 180 graden draaide. Verder zagen wij een witbuik reiger en diverse loop vogels die, bij gebrek aan lichaamsgewicht, over de lelie bladeren heen konden wandelen. Maar met name de rit met zo’n airboat is op zich al de moeite waard (en hier hebben wij ons in Nederland al op verheugd!).

Na de tocht doen wij nog een kleine wandeling over de ter plaatse aangelegde boardwalk waarna wij voor een kop koffie gaan inclusief magnum ijsje (het is hier tropisch/benauwd warm en tenslotte ook vakantie!)

De Everglades national park beslaat een oppervlak van 6100 vierkante kilometer, ongeveer 1/7 van Nederland. Het water stroomt ongeveer met 1 kilometer per dag naar de golf van Mexico toe. De Everglades wordt dan ook als rivier gezien !. De mensen in de steden gebruiken het water om te douchen/drinken/wassen etcetera en ook de agrarische sector zorgt ervoor dat 70 procent van het waterdebiet (stroomsnelheid) is afgenomen. Hierdoor komen sommige plekken in het park ook sneller droog te liggen.

Onze volgende stop is Shark Valley visitor centre (een van de ingangen van de Everglades). Maar voor wij hier zijn laten wij aan de kant van de weg onze drone nog even de lucht in, om te zien wat vanaf de grond niet te zien is…..

Aangekomen bij Shark Valley visitor centre mogen wij met onze nieuwe aanwinst (de “America The Beautiful pass”, jaarpas voor alle nationale parken)  zo naar binnen rijden…….makkelijk hoor! Hier krijgen wij van een ranger een Nederlandse folder en de nodige informatie, waaronder de tip om de boardwalk te lopen. Deze route gaat over een houten brug over het ondiepe water met hoge grassen naar een kanaal. Hier zien wij schildpadden en aalscholvers. Ik schrik als Hennie een sprongetje naar achteren doet met een klein gilletje erbij. Er ligt een grote alligator op één meter afstand een tukje in de berm doen……..zo dichtbij was toch wel een verrassing! En levert mooie plaatjes op. Tijdens de wandeling zien wij meer alligators rustig zwemmend dan tijdens de boottocht.

De middag loopt teneinde, dus tijd om naar ons onderkomen in Fort Myers te rijden (een rit van 2 uur). Tijdens het rijden komen we borden tegen “pas op hier steken poema”s over”, de Floridapanter. Eén met uitsterven bedreigde ondersoort van de poema. Helaas……wij hebben er geen een waargenomen…

In Fort Myers tanken wij de auto af voor €1,- per liter…….Leve Amerika ! (Maar dan wel voor maximaal 9 weken !)

Ons nieuw appartementje is goed verzorgd, met een walk in closet en klein keukentje en huiskamertje. Erg prettige voor twee nachten.

Naast een salade eten wij een Amerikaanse sandwich op. Tot onze schrik zitten hier 10 plakjes ham bedekt met plakjes chorizo en gesmolten kaas op. Genoeg voor een Amerikaan om te snacken, maar Hennie en ik delen hem vanavond!

1. Rita Jepsen:
    25 maart 2025
    Fijn dat Hennie zo snel opknapte en jullie samen van het nieuwe "dag" avontuur konden genieten! Ik zie weer prachtige sfeerbeelden.
  2. Andre&Hennie:
    25 maart 2025
    Ja ! Leve de farmacie ! Het is gelukkig een mooie dag geworden.
  3. Hil:
    25 maart 2025
    Wat kun jij leuk schrijven!!!! Zo herkenbaar al die Amerikaanse indrukken, waar ik me ook zo over verbaas iedere keer bij familie bezoek.
  4. Andre&Hennie:
    25 maart 2025
    Ja Margriet, ik geloof dat wij daar nooit helemaal aan kunnen wennen…
  5. Mathilde:
    25 maart 2025
    Mooi verhaal en Hennie best snel weer op de been !
    De prachtige beelden maken t compleet. En lekkere temperatuur daar.
  6. Andre&Hennie:
    25 maart 2025
    Heerlijke temperatuur en een sterke vrouw !
  7. Loes:
    25 maart 2025
    Jullie schrijven alsof ik er zelf bij ben!
    Wat een avonturen!
    Maar wat een schrik...als er ineens een alligator op zo korte afstand voor je opdoemt!
  8. Andre&Hennie:
    25 maart 2025
    Zo’n schrik reactie zorgt er wel voor dat je het moment langer vast houdt 😜
  9. Janny Nooij-Kapinga:
    25 maart 2025
    Wat fijn dat je zo snel bent opgeknapt Hennie! Weer een prachtige dag voor jullie.
  10. Andre&Hennie:
    25 maart 2025
    Wat medicatie en een paar uur slapen…..en ze was er weer ! 🙏🏼 Het werd weer een heerlijke dag
  11. Rob:
    25 maart 2025
    Mooie foto's, Hen hou het gezond!
  12. Andre&Hennie:
    Hoi Rob, Hennie zit weer aan de goede kant 👍🏼